Voorbehoedsmiddelen

Welke voorbehoedsmiddelen zijn er nou eigenlijk?

Voorbehoedsmiddelen

Dit is een condoom. Een condoom is een hoesje van rubber dat om de penis past. Condooms zijn zo dun dat je ze bijna niet voelt. Condooms vangen het sperma op waardoor een vrouw niet zwanger kan worden. De kans op zwangerschap tijden het gebruik van een condoom is 2-5%. Een nadeel van de condoom is dat hij kan knappen en dat de man het soms fijner vind voelen zonder een condoom. Een voordeel van de condoom is dat het makkelijk te gebruiken is, en makkelijk mee te nemen is.

Dit is een koperspiraaltje. Het is een klein dun ankertje van kunststof. Het is 3 tot 4 cm lang. Om het spiraaltje heen zit een dun koperdraadje. De huisarts plaatst het in je baarmoeder. Het koperspiraaltje geeft heel langzaam koper af. De kans op zwangerschap tijdens het gebruik van het koperspiraaltje is 0,1-1% per jaar. Een nadeel van een koperspiraaltje is dat het geplaatst moet worden door de huisarts. Een voordeel van het koperspiraaltje is dat het lang blijft zitten en je er jaren lang niet meer over na hoeft te denken.

Dit is de pil. De pil zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt, maar hoe werkt dit nou precies? Als je de pil slikt komt er geen eicel vrij. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Ook zorgen de hormonen ervoor dat een bevrucht eitje zich niet in de baarmoeder kan ontwikkelen. De kans op zwangerschap tijdens het gebruik van de pil is (als je het de pil niet vergeet te nemen) 0,3% per jaar. Een nadeel van de pil is dat het soms wat zij effecten geeft en er kans is dat je de pil vergeet te nemen. Een voordeel van de pil is dat het de seks niet beïnvloed.

Dit is een prikpil. Dit is een prik met een hormoon en moet je bij de huisarts laten zetten. Deze geeft twaalf weken bescherming, hierdoor kan je dus niet zwanger worden. De kans dat je zwanger word tijdens het gebruik van de prikpil is, als je elke drie maanden een nieuwe haalt, 0,3%. Een nadeel is dus dat je naar de huisarts moet om deze prik te krijgen en sommige mensen vinden het eng om zo een prik te laten zetten. Maar bovendien beïnvloed ook deze niet de seks.

Dit is een hormoonspiraaltje ziet er bijna het zelfde uit als het koperspiraaltje, maar het hormoonspiraaltje geeft hormonen af in plaats van koper. Deze hormonen voorkomen de aanhechting van het eitje in de baarmoeder. De kans dat je zwanger word tijdens het gebruik van een hormoonspiraaltje is 0,1%. Ook deze moet je bij de huisarts laten plaatsen en dat zien sommigen mensen als een nadeel. Een voordeel is dat het hormoonspiraaltje voor 5, 6 of 8 jaar werkt (tijd hangt af van het merk dat je neemt). Het blijft dus lang zitten en je hoeft er jaren niet meer aan te denken.

Dit is een beflapje. Een beflapje gebruik je om de anus of vagina te likken. Deze plak je tussen beide handen, dan span je het over het te likken lichaamsdeel. Op deze manier kan je likken zonder dat je risico loopt op een soa (zie uitleg hierover op andere locatie op onze website). Dit is geen voorbehoedsmiddel voor seks, maar het is een voordeel dat je geen risico's loopt op soa's. Verder is er niet echt een nadeel bij het beflapje, behalve dat de ervaring misschien minder 'echt' voelt.

Dit is een nuvaring. Een nuvaring breng je in de vagina en draag je drie weken, tijdens deze drie weken geeft het twee hormonen af: progestageen en oestrogeen. Dit voorkomt de zwangerschap in de baarmoeder. De kans op zwangerschap is tijdens het gebruik van de nuvaring 0,3% per jaar. Een nadeel van de nuvaring is dat sommige mensen het eng/lastig vinden om hem in te brengen. Een voordeel is dat het de seks niet beïnvloed.

Dit is een vrouwencondoom. Een vrouwencondoom is een plastic hoesje. Je stopt het in je vagina voordat je gaat vrijen. Het condoom vangt het sperma op bij het klaarkomen. De kans op zwangerschap tijdens het gebruik van een vrouwencondoom is bij perfect gebruik 13%. Vaak word de vrouwencondoom niet helemaal volgens de handleiding gebruikt. Bij 'typisch' gebruik 21%. Hierdoor is de vrouwencondoom meestal niet de beste keuze. `````Naast dat er nog steeds kans is op zwangerschap is nog een nadeel dat het voor sommigen misschien niet fijn is tijdens de seks. Nog een nadeel is dat sommigen ook deze lastig vinden om in te brengen.

Twee  methodes van seks die zwangerschap kunnen voorkomen, maar die niet veilig zijn

De eerste methode die we gaan bespreken heet 'Voor het zingen de kerk uit'. Dit houd in dat de man voordat hij ejaculeert de penis uit de vagina trekt. 

Bovendien is dit bij verre na betrouwbaar, want het vergt veel controle en ervaring. Ook kan het voorvocht sperma bevatten en deze voorvocht kan al genoeg zijn om een zwangerschap te veroorzaken. Een groot deel van de koppels die deze methode gebruiken worden toch zwanger.

De tweede methode heet de kalendermethode. Bij deze methode probeert de vrouw seksuele activiteit te vermijden tijdens haar vruchtbare dagen. Deze vruchtbare dagen kunnen ongeveer 'voorspelt' worden door de ovulatie bij te houden aan de hand van een kalender. Hier komt ook de naam vandaan. 

Ook deze methode is niet 100% betrouwbaar omdat de menstruatiecyclus onregelmatig kan zijn. Sperma kan bovendien 5 dagen in het lichaam van de vrouw overleven, dus dan moet de ovulatie nauwkeurig voorspelt moet worden. Een groot deel van de vrouwen die deze methode gebruiken word toch zwanger 

Website gemaakt door Daantje, Berit, Maren, Amber, Femke
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin