
Genderdiversiteit
Er bestaan veel verschillende vormen waarop mensen zichzelf identificeren. Op deze pagina leggen we uit wat dat allemaal precies betekend.
LGBTQIA+, waar staat dat nou eigenlijk voor?
L: Lesbisch
Een lesbienne is een vrouw die zich aangetrokken voelt door mensen van hetzelfde geslacht.
G: Gay
Een man die zich aangetrokken voelt door mensen van hetzelfde geslacht, lesbiennes worden soms ook gay genoemd.
B: Biseksueel
Iemand die biseksueel is voelt aantrekkingskracht tot alle geslachten.
T: Transgender
Een term die aangeeft dat genderidentiteit van een persoon verschilt van het geslacht dan wat bij de geboorte is vastgesteld.
Q: Queer of questioning
Queer wordt vaak beschouwd als een overkoepelende term voor iedereen die niet heteroseksueel is. Maar het wordt ook gebruikt als scheldwoord.
De term questioning verwijst naar mensen die onzeker zijn over hun seksuele geaardheid en/ of genderidentiteit.
I: Intersekse
Mensen die geboren worden met variaties in geslachtskenmerken die niet passen binnen de definities van mannen of vrouwelijke lichamen.
A: Aseksueel
De term verwijst naar iemand die weinig of geen seksuele aantrekkingskracht voelt, ze kunnen wel romantische aantrekkingskracht ervaren.
+: De plus wordt gebruikt om alle genderidentiteiten en seksuele aardheden aan te duiden die niet specifiek worden gedekt door de andere 5 initialen.
Verschil tussen geslacht. genderidentiteit en seksuele orientatie
Geslacht verwijst naar de biologische kenmerken die typisch worden geassocieerd met mannen en vrouwen, zoals chromosomen en voortplantingsorganen.
Genderidentiteit is wat je je zelf voelt, je persoonlijke ervaring. Deze kan anders zijn dan het biologische geslacht. Genderidentiteit is meer een sociaal en psychologisch concept.
Seksuele oriëntatie verwijst naar de emotionele, romantische of seksuele aantrekkingskracht die iemand voelt. Dit kan bijvoorbeeld homoseksueel, heteroseksueel, biseksueel of panseksueel zijn. Dit staat los van zowel geslacht als genderidentiteit.
Paarse vrijdag op scholen
Paarse Vrijdag is belangrijk op scholen, omdat het helpt om LGBTQ+ jongeren te steunen en te laten zien dat iedereen gelijk is. Het zorgt voor een veilige plek waar iedereen zichzelf kan zijn.